Náplně moučníků a dezertů
16. 1. 2012
Základní žloutkový krém
1 celé a necelá půlka másla – dobře vyšlehat a nechat stranou
Žloutková hmota:
3 velká nebo 4 malá vejce
150 g cukru krupice
1 vanilkový cukr
Všechno šleháme v horké vodní lázni ručním šlehačem, až hmota nabude a následně klesne. Trvá to asi 15 minut. Vychlazenou žloutkovou hmotu po částech vmícháváme do másla. Do hotového krému vmícháme 0,5 dl rumu.
Základní máslový krém
250 g másla
160 g cukru moučky
kaše do krému:
4 dl mléka (pro větší trvanlivost a snášenlivost s marcipánem můžeme nahradit vodou)
40 g hladké mouky
1-2 žloutky
1 vanilkový cukr
Do kastrolu nalijeme 3 dl mléka, vsypeme do něj vanilkový cukr a přivedeme k varu. V 1 dl studeného mléka rozšleháme vidličkou mouku a žloutky a směs procedíme. Směs za stálého míchání vlijeme do horkého mléka, povaříme 2 minuty a dáme vychladnout. Máslo utřeme s cukrem a postupně vmícháme studenou kaši.
Krém s bešamelem
Nejprve z 30 g másla a 30 g hladké mouky usmažíme růžovou zásmažku, zalijeme ¼ l studeného mléka (opatrně) a za stálého míchání uvaříme hladkou kaši.
100 g moučkového cukru
100 g másla
50 g kakaa
Vyšleháme nejprve máslo, postupně přidáváme cukr a nakonec kakao. Do tohoto krému po lžících vmícháváme vychladlou kaši bez škraloupu.
Krém ze zkaramelizovaného kondenzovaného mléka
1 konzervu slazeného kondenzovaného mléka vaříme neotevřenou 1,5 – 2 hodiny pomalým varem ve vodě (celou zaplavenou), necháme dobře vychladnout a teprve potom otevřeme. 1 kostku másla dobře vyšleháme, přidáme zkaramelizované mléko a rum podle chuti. (Pro úsporu energie je lepší vařit vždy několik konzerv zajednou – ale pozor, ze zkušenosti některých cukrářek mám informace, že delším skladováním cukr v karamelu krystalizuje...)
Ovocný krém
1 láhev kompotovaného ovoce (720 g)
1 vanilkový cukr
3 lžíce hladké mouky
2 lžíce kukuřičného škrobu
1,5 kostky másla
150 g cukru moučky
0,5 dl rumu
Ovoce necháme na sítku okapat, šťávu nalijeme do odměrky a doplníme vodou na 500 ml. Větší část šťávy nalijeme do kastrolu, přidáme vanilkový cukr a dáme vařit. Ve zbytku tekutiny rozmícháme mouku a škrob. Až šťáva vře, za stálého míchání vlijeme tekutinu se škrobem a povaříme 2 minuty na hustou kaši. Na povrch kaše přitiskneme mikrotenovou fólii (jen tak se nám neudělá škraloup) a necháme vychladnout.
Máslo vyšleháme s cukrem moučkou do pěny a po lžících postupně přidáváme vychladlou kaši.
Ovoce překrájíme na menší kousky a spolu s rumem vmícháme do krému.
Bílý krém pod marcipán
1 máslo
1 salko (nevařené!)
kaše do krému:
3 dl vody
2 lžíce hladké mouky
1 lžíce škrobu Gustin
2 vanilkové cukry
rum
Do kastrůlku nalijeme 2 dl vody, přidáme vanilkové cukry a přivedeme k varu. Do misky nebo hrnku nalijeme 1 dl vody, přisypeme mouku a škrob, metličkou řádně vymícháme a za stálého míchání přiléváme do vroucí tekutiny. Necháme přejít varem (stále mícháme!), pak odstavíme, na povrch přitiskneme mikroten a necháme vychladnout.
Máslo vyšleháme do pěny a přidáváme střídavě salko a vychladlou kaši. Nakonec zašleháme rum a připadá-li nám krém málo sladký, přidáme podle chuti moučkový cukr.
Více zde: http://dortydetske.webnode.cz/news/naplne-moucniku-a-dezertu/
Vytvořte si vlastní stránky zdarma: http://www.webnode.cz
Komentáře
Přehled komentářů
Zatím nebyl vložen žádný komentář