Fondán na potahování
16. 1. 2012
Recept jsem našla na cukrářském serveru www.cukrar.cz a upravila na základě svých zkušeností.
(MÁM BOHUŽEL NĚKOLIK OHLASŮ, ŽE SE FONDÁN NEPODAŘIL...
Mně osobně se ale fondán podařil vždy - ve fotogalerii mám několik dortů fondánem potažených - pouze jednou, když jsem použila levný cukr, byl fondán řídký a trhal se...)
Rada čtenářky: když se fondán drolí, přidejte více želatiny.
1 kg moučkového cukru (výhradně korunní!)
1 polévková lžíce práškové želatiny na vaječnou tlačenku (bez obav, je neutrální)
1/2 dl horké vody
2 lžíce vlažného rozpuštěného ztuženého tuku
necelý 1 dl jablečného nebo citronového sirupu
podle potřeby přidáme vodu
Moučkový cukr prosejeme na vál a v hromádce uděláme důlek. Želatinu rozpustíme ve vodě tak, že nejprve nalijeme třeba do hrnku horkou vodu a želatinu přisypáváme za stálého prošlehávání metličkou nebo vidličkou. Pak hned vlijeme do důlku a ihned rychle, než želatina začne nitkovat, kulatou stranou lžíce vtíráme do cukru. Postupně zapracováváme takto asi 1/3 cukru tak dlouho, až vznikne krásně bílá pasta. Pak přidáme všechny ostatní ingredience a zpracujeme hladkou hmotu, která je poměrně tuhá, ale dobře drží při sobě a nedrolí se.
Zpracováváme ji tak, že vyválíme plát silný asi 3 mm (slabší se trhá). Změříme korpus, který chceme fondánem potáhnout, vykrojíme jednotlivé díly a pomocí válečku je přeneseme na korpus předem velmi slabě potřený marmeládou (to je lepší) nebo krémem. (Díly můžeme také vyválet na mikrotenové fólii a na korpus přenést i s ní, nalepit a fólii stáhnout.) Spoje můžeme maličko navlhčit vodou, přimáčknout k sobě a pak je zahladíme špachtlí nebo cukrářskou kartou, povrch vyhladíme mírně navlhčenýma rukama.
Fondán uchováváme pod fólií v chladničce
Komentáře
Přehled komentářů
Zatím nebyl vložen žádný komentář